Ugrás a tartalomra

Mit tegyünk a tűzre? Mi adja otthonunk melegét?

2022. március 24. csütörtök
Magyarországon már több mint tíz éve tilos a kezeletlen fa és a papír kivételével minden hulladék elégetése, mégis gyakran találkozhatunk ennek ellentmondó gyakorlattal. Pedig a jól megválasztott tüzelő nemcsak otthonunk melegét adja, de óvhatjuk vele a környezetet, az egészségünket és akár pénztárcánkat is. Elérkezett a jövő évi tüzifa megvásárlásának ideje, amely során érdemes az alábbiakat figyelembe venni.
Mit tegyünk a tűzre? Mi adja otthonunk melegét?

Nem mindegy, milyen fa

Bár a jogszabály nem részletezi külön a tüzeléshez felhasználható kezeletlen fák csoportját, mégsem mindegy, mit teszünk a tűzre. Bár fűtésre szinte minden fafajta jól használható, mégis elsősorban az ún. keményfák ajánlottak erre a célra. A keményfák közé sorolható az akác, a tölgy, a bükk vagy a gyertyán is. Ezek fűtőértéke nagyjából 30 százalékkal több, mint a gyengébb fafajtáké, amilyen a nyárfa vagy a jegenyefenyő is.

Mit tegyünk a tűzre? Mi adja otthonunk melegét?
(Forrás: Carborobot)

A táblázatban szereplő MJ/kg röviden az 1 kg tűzifából nyerhető hőmennyiséget jelöli. Értelemszerűen amelyik fafajta mellett magasabb érték szerepel, annak a fűtőértéke jobb.

Nem mindegy, hogy vizes vagy száraz

A fa típusa mellett annak nedvességtartalma is befolyásolja a fűtőértéket. Egy frissen kivágott fa tömegének a fele víz, így bár a fa nehezebb, valójában nem lesz tőle melegebb a lakás, mivel a fából a víz az elégetés közben párolog el, és így a meleg a kéményen keresztül távozik a vízből keletkezett gőzzel.

Mit tegyünk a tűzre? Mi adja otthonunk melegét?
(Forrás: Carborobot)

A nedves, vizes fa elégetése nemcsak hogy nem gazdaságos, de kimondottan környezetkárosító is. Mivel a nagy nedvességtartalom gátolja a magasabb égési hőmérséklet kialakulását, így az égés közben sokkal több korom és egyéb, környezetre káros anyag keletkezik. Kerüljük az olyan fákat is, melyeket korábban vegyszerrel, gombaölő szerekkel kezeltek, ugyanis a kéményen távozó füsttel mérgező, rákkeltő anyagok kerülnek a levegőbe.

A fa nedvességtartalmából adódó súlytöbblettel érdemes már a tűzifa vásárlásakor is számolni, és nem súlyban, hanem térfogatban (köbméterben) megadni a vásárolni kívánt tüzelő mennyiségét.

 

Mennyi időt hagyjak a fa száradására?

A megvásárolt fa nem minden esetben kellően száraz ahhoz, hogy azt azonnal felhasználjuk, ha megfelelően szeretnénk tüzelni. A megfelelő nedvességtartalom eléréséhez szárítanunk kell a fát, amihez megfelelő tárolásra van szükség. Ehhez érdemes néhány szabályt betartani:

  • Felfűrészelt, hasított formában jobban szárad a téli tüzelőnk.
  • A tárolóhely legyen fedett, de valamelyest nyitott, hogy a csapadéktól minél védettebb legyen, de a száradást elősegítve jól szellőzzön.
  • A legalsó réteg fát ne közvetlenül a földre tegyük, hagyjunk 15-20 cm-t a talaj és a fa között, így nem veszi át annak nedvességét.
  • A farakás mögött hagyjunk 5-10 cm szabad helyet, így a szél könnyebben átjárhatja, segítve a gyorsabb száradást.

Tárolhatjuk teljesen zárt helyen is a tűzifát, azonban így kevésbé lesz biztosított a megfelelő levegőmozgás, több időt kell hagynunk a fa kiszáradására. Erre egyébként ajánlott legalább egy, de akár két évet is hagyni, így érdemes előre gondolkodni a tűzifa beszerzésénél.